Teraz Polska
Clematis na Facebook
Clematis na YouTube
pinterest
instagram
中文(简体) NAZWA ROŚLINY:

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis)

Cytryniec chiński jest wartościowym pnączem pochodzącym z Chin, Korei i Syberii, mającym zastosowanie jako roślina ozdobna, lecznicza i konsumpcyjna. Ta mało jeszcze znana roślina zdecydowanie zasługuje na uwagę polskich ogrodników.

Szczepan Marczyński

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) krzak
Schisandra chinensis (fot. Sz. Marczyński)

Ładnie wyglądają liście cytryńca: są eliptyczne lub owalne, ostro zakończone, osadzone są na czerwonych ogonkach, błyszczące, ciemnozielone wiosną i latem, a żółte jesienią. Pokrywają one brązowe pędy dorastające do 10 m (1 m rocznego przyrostu), owijając się wokół podpór lub płożąc po ziemi.

 

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis)
Schisandra chinensis (fot. Sz. Marczyński)


Główną jego atrakcję stanowią
jaskrawoczerwone, jagodowate owoce zebrane w krótkie grona, dojrzewające we wrześniu. Zawierają one witaminę E, schizandrynę (substancję tonizującą i wzmacniającą), łatwo przyswajalne mikroelementy: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, jak również spore ilości magnezu, potasu i fosforu. Owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci suszu, soków, wyciągów, naparów, nalewek itp. Schizandrynę i inne substancje o działaniu leczniczym zawierają również liście, nasiona i kora.

Z suszonych liści można zaparzać "herbatę" mającą działanie tonizujące układ nerwowy i oddechowy oraz wzmacniające. Preparaty z cytryńca stosuje się przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym, senności, wyczerpaniu, depresji, niedokrwistości, chorobach płuc, wątroby i przewodu pokarmowego, słabej ostrości wzroku.

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) owoce miska
Schisandra chinensis - zebrane owoce (fot. Sz. Marczyński)

Nie należy zażywać preparatów z cytryńca przy nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, nadciśnieniu i chorobach serca.

Na Dalekim Wschodzie cytryniec, obok korzeni żeń-szeń, jest najpopularniejszą rośliną leczniczą.W Chinach cytryniec nazywa się 五味子 - wu-wei-zi (czyt. "łu-łej-dzy"), co znaczy owoc o pięciu smakach, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku.

Cytryniec jest rośliną rozdzielnopłciową, najczęściej jednopienną, czyli na jednej roślinie znajdują się zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie. Zdarzają się również przypadki dwupienności, czyli że na oddzielnych roślinach zawiązywane są kwiaty żeńskie lub męskie. Kwiaty cytryńca są drobne, białe, kremowe lub różowe, rozwijają się na przełomie maja i czerwca. Owoce dojrzewają we wrześniu.

Cytryniec jest rośliną mrozoodporną. Wytrzymuje mrozy do -30oC a czasem nawet -40oC. Można uprawiać go przy ogrodzeniach, ścianach budynków, pergolach oraz specjalnych podporach w kształcie litery "T", podobnie jak aktinidie. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych, ale nie podmokłych. Najlepiej rośnie i owocuje w miejscach dobrze oświetlonych, ale bez bezpośredniego, silnego nasłonecznienia.

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) na płocie
Schisandra chinensis na płocie (fot. Sz. Marczyński)

Dlatego najbardziej odpowiednie dla niego są stanowiska północnozachodnie lub północnowschodnie i miejsca osłonięte. Można go sadzić przez cały sezon wegetacji. Najlepiej do dużego dołu, z drenażem na dnie i silnym zaprawieniem dna dołu dobrze rozłożonym obornikiem, podobnie jak w przypadku sadzenia powojników.

Przez pierwsze 2-3 lata po posadzeniu najlepiej pozwolić mu rosnąć swobodnie, po czym należy wybrać 1-3 najsilniejsze pędy i podwiązać je do podpór, aby rosły pionowo do góry. Pędy płożące się po ziemi nie zawiązują kwiatów i nie owocują. Co roku wczesną wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji, krzewy przycina się usuwając pędy słabe i chore, a zeszłoroczne pędy boczne skraca się nad 12-15 dobrze wykształconym pąkiem. Trzeba pamiętać o regularnym i obfitym podlewaniu, gdyż cytryniec nie znosi suszy.

Od drugiego roku po posadzeniu, rośliny należy nawozić. Najlepiej podstawę rośliny wyściółkować dobrze rozłożonym obornikiem, a następnie 2 cm warstwą przekompostowanej kory. Prawidłowo prowadzone krzewy powinny zacząć owocowanie w 4-6 roku po posadzeniu. Z jednej rośliny można uzyskać od 1 do 5 kg owoców.

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) liscie
Schisandra chinensis - liście (fot. Sz. Marczyński)

 

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) owoce suszone
Schisandra chinensis - podsuszone owoce (fot. Sz. Marczyński)
FacebookMySpaceTwitterGoogle BookmarksLinkedinPinterest

Skontaktuj się z nami

Szkółka mieści się w Pruszkowie k/Warszawy

  • fax: 22 722 26 63
  • e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Prowadzimy tylko sprzedaż hurtową - zaopatrując sklepy i centra ogrodnicze, hurtownie oraz firmy urządzające tereny zieleni.

Nie prowadzimy ani sprzedaży detalicznej w szkółce ani sprzedaży wysyłkowej.