278
Pol J Cosmetol 2016, 19(4): 274-284
Schisandra chinensis jako składnik kosmetyków
Aplikacje kosmetyczne S. chinensis udowodnione
badaniami naukowymi, oraz tradycyjne wskazania
sprawiły, że gatunek ten coraz częściej pojawia się
w składzie różnych kosmetyków.
Na rynku europejskim, w tym polskim, dostępne
są głównie produkty firm pochodzenia azjatyckiego
– koreańskiego i rosyjskiego, bazujące na ekstraktach
z owoców S. chinensis. Spośród firm europejskich, tylko
niemiecka firma – Sante, produkuje kosmetyki zawie-
rające ekstrakt z S. chinensis. Sądząc po wzrastającym
zainteresowaniu S. chinensis, można w najbliższym
czasie spodziewać się wzrostu liczby tego rodzaju
produktów. W tabeli VI zebrano informacje dotyczące
przykładowych kosmetyków, ich nazwy handlowe,
skład, profil działania, producentów, oraz kraj pocho-
dzenia [69-72].
Schisandra sphenanthera jako nowy gatunek
kosmetyczny
W ostatnim czasie znaczna część badań fitoche-
micznych i biologicznych skupia się na innym ga-
tunku rodzaju Schisandra – Schisandra sphenanthera
(Schizandra sphenanthera) Rehder & E.H. Wilson.
Informacje o owocach tego gatunku figurują w mo-
nografiach S. chinensis; w Farmakopei Europejskiej
i Farmakopei Polskiej. Tymi owocami może być zafał-
szowany owoc S. chinensis [3,4,20].
S. sphenanthera
, to drugi po S. chinensis, pod wzglę-
dem dostępności i rozpowszechnienia gatunek rodzaju
Schisandra na terenie Wschodniej Azji. Badania skła-
du chemicznego owoców S. sphenanthera wskazują na
jego odmienność w stosunku do S. chinensis. Spośród
głównej grupy lignanów dibenzocyklooktadienowych
dominującymi w S. sphenanthera są: epigomisyna O,
Tabela V. Schisandra chinensis w produktach kosmetycznych wg CosIng [68]
Postać
Działanie
Nazwa angielska
Nazwa polska
Schizandra chinensis
fruit extract
ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego
utrzymuje skórę w dobrej kondycji
Schizandra chinensis
fruit water
hydrolat z owoców cytryńca chińskiego
poprawia smak, redukuje lub koryguje naturalny
zapach produktu, nadaje zapach perfumom oraz
utrzymuje skórę w dobrej kondycji
Schizandra chinensis
fruit powderproszek otrzymywany ze zmielonych suchych
owoców cytryńca chińskiego
kondycjonuje skórę
Schizandra chinensis
fruit
owoc cytryńca chińskiego
kondycjonuje skórę
Schizandra chinensis
fruit oil
olejek eteryczny z owoców cytryńca chińskiegokondycjonuje skórę
Schizandra chinensis
seed extractekstrakt z nasion cytryńca chińskiego
kondycjonuje skórę i włosy
Tabela IV. Przykłady badań naukowych dokumentujących właściwości kosmetyczne Schisandra chinensis
Profil działania
Badane ekstrakty i związkiOpis przeprowadzonych badań
Piśmiennictwo
Działanie
antyoksydacyjne
i promienio-
ochronne
schizandryna B
Badania na królikach, których skórę poddawano działaniu promieni sło-
necznych wykazały, że schizandryna B zawarta w S. chinensis powoduje
wzrost stężenia glutationu oraz obniżenie dialdehydu malonowego –
produktu peroksydacji lipidów. Badania in vitro na fibroblastach ludzkich
poddawanych działaniu promieni UV dodatkowo dowiodły obniżenia
produkcji MMP-1 oraz aktywności elastazy.
[9, 66]
Działanie prze-
ciwstarzeniowe
połączony ekstrakt
z owoców S. chinensis
i Narcissus tazetta (nar-
cyz wielokwiatowy)
Badania przeprowadzono in vitro na naskórkowym ekwiwalencie skóry.
Przedstawione wyniki wykazały zwiększoną ekspresję genów kodują-
cych kolagen, elastynę, kwas hialuronowy, ceramidy, a także obniżenie
ekspresji genu kodującego białko odpowiedzialne za rozpad kolagenu.
Regulacja tych genów może mieć duży wpływ na poprawę wyglądu
skóry, a także spowolnienie jej starzenia.
[10, 12]
Działanie prze-
ciwalergiczne,
łagodzące i prze-
ciwzapalne
ekstrakt z owoców S. chi-
nensis
Ekstrakt z owoców S. chinensis stosowany miejscowo zmniejszał stan
zapalny skóry, obniżał poziom immunoglobuliny E (IgE), immunoglo-
buliny M (IgM) i histaminy.
[11]
Działanie rozja-
śniające skórę
1-O-metylofruktofuranoza
z owoców S. chinensis
Badania na komórkach czerniaka myszy B16FO, wykazały zahamo-
wanie syntezy melaniny i aktywności tyrozynazy po zastosowaniu
1-O-metylofruktofuranozy wyizolowanej z owoców S. chinensis.
[12, 29]
schizandryna B
Badania aktywności: deoksyschizandryny, schizandryny B i schizandry-
ny C wyizolowanych z owoców S. chinensis oraz kwasu kojowego na
komórkach czerniaka B16, wykazały hamujący wpływ schizandryny B
na aktywność tyrozynazy, zbliżony do kwasu kojowego. Pozostałe
lignany nie wpływały w znaczący sposób na aktywność tyrozynazy