278

Pol J Cosmetol 2016, 19(4):  274-284

Schisandra chinensis jako składnik kosmetyków
 

Aplikacje kosmetyczne S. chinensis udowodnione 

badaniami naukowymi, oraz tradycyjne wskazania 

sprawiły, że gatunek ten coraz częściej pojawia się 

w składzie różnych kosmetyków. 
 

Na rynku europejskim, w tym polskim, dostępne 

są głównie produkty firm pochodzenia azjatyckiego 

– koreańskiego i rosyjskiego, bazujące na ekstraktach 

z owoców S. chinensis. Spośród firm europejskich, tylko 

niemiecka firma – Sante, produkuje kosmetyki zawie-

rające ekstrakt z S. chinensis. Sądząc po wzrastającym 

zainteresowaniu S. chinensis, można w najbliższym 

czasie spodziewać się wzrostu liczby tego rodzaju 

produktów. W tabeli VI zebrano informacje dotyczące 

przykładowych kosmetyków, ich nazwy handlowe, 

skład, profil działania, producentów, oraz kraj pocho-

dzenia [69-72].

Schisandra sphenanthera jako nowy gatunek 

kosmetyczny

 

W ostatnim czasie znaczna część badań fitoche-

micznych i biologicznych skupia się na innym ga-

tunku rodzaju Schisandra – Schisandra sphenanthera 

(Schizandra sphenanthera) Rehder & E.H. Wilson. 

Informacje o owocach tego gatunku figurują w mo-

nografiach S.  chinensis; w Farmakopei Europejskiej 

i Farmakopei Polskiej. Tymi owocami może być zafał-

szowany owoc S. chinensis [3,4,20]. 
 

S. sphenanthera

, to drugi po S. chinensis, pod wzglę-

dem dostępności i rozpowszechnienia gatunek rodzaju 

Schisandra na terenie Wschodniej Azji. Badania skła-

du chemicznego owoców S. sphenanthera wskazują na 

jego odmienność w stosunku do S. chinensis. Spośród 

głównej grupy lignanów dibenzocyklooktadienowych 

dominującymi w S. sphenanthera są: epigomisyna O, 

Tabela V. Schisandra chinensis w produktach kosmetycznych wg CosIng [68]

Postać

Działanie

Nazwa angielska

Nazwa polska

Schizandra chinensis

 fruit extract

ekstrakt z owoców cytryńca chińskiego

utrzymuje skórę w dobrej kondycji

Schizandra chinensis

 fruit water

hydrolat z owoców cytryńca chińskiego

poprawia smak, redukuje lub koryguje naturalny 

zapach produktu, nadaje zapach perfumom oraz 

utrzymuje skórę w dobrej kondycji

Schizandra chinensis

 fruit powderproszek otrzymywany ze zmielonych suchych 

owoców cytryńca chińskiego

kondycjonuje skórę

Schizandra chinensis

 fruit

owoc cytryńca chińskiego

kondycjonuje skórę

Schizandra chinensis

 fruit oil

olejek eteryczny z owoców cytryńca chińskiegokondycjonuje skórę

Schizandra chinensis

 seed extractekstrakt z nasion cytryńca chińskiego

kondycjonuje skórę i włosy

Tabela IV. Przykłady badań naukowych dokumentujących właściwości kosmetyczne Schisandra chinensis

Profil działania

Badane ekstrakty i związkiOpis przeprowadzonych badań

Piśmiennictwo

Działanie 

antyoksydacyjne 

i promienio-

ochronne

schizandryna B

Badania na królikach, których skórę poddawano działaniu promieni sło-

necznych wykazały, że schizandryna B zawarta w S. chinensis powoduje 

wzrost stężenia glutationu oraz obniżenie dialdehydu malonowego – 

produktu peroksydacji lipidów. Badania in vitro na fibroblastach ludzkich 

poddawanych działaniu promieni UV dodatkowo dowiodły obniżenia 

produkcji MMP-1 oraz aktywności elastazy.

[9, 66]

Działanie prze-

ciwstarzeniowe

połączony ekstrakt 

z owoców S. chinensis 

Narcissus tazetta (nar-

cyz wielokwiatowy)

Badania przeprowadzono in vitro na naskórkowym ekwiwalencie skóry. 

Przedstawione wyniki wykazały zwiększoną ekspresję genów kodują-

cych kolagen, elastynę, kwas hialuronowy, ceramidy, a także obniżenie 

ekspresji genu kodującego białko odpowiedzialne za rozpad kolagenu. 

Regulacja tych genów może mieć duży wpływ na poprawę wyglądu 

skóry, a także spowolnienie jej starzenia.

[10, 12]

Działanie prze-

ciwalergiczne, 

łagodzące i prze-

ciwzapalne

ekstrakt z owoców S. chi-

nensis

Ekstrakt z owoców S. chinensis stosowany miejscowo zmniejszał stan 

zapalny skóry, obniżał poziom immunoglobuliny E (IgE), immunoglo-

buliny M (IgM) i histaminy.

[11]

Działanie rozja-

śniające skórę

1-O-metylofruktofuranoza 

z owoców S. chinensis

Badania na komórkach czerniaka myszy B16FO, wykazały zahamo-

wanie syntezy melaniny i aktywności tyrozynazy po zastosowaniu 

1-O-metylofruktofuranozy wyizolowanej z owoców S. chinensis.

[12, 29]

schizandryna B

Badania aktywności: deoksyschizandryny, schizandryny B i schizandry-

ny C wyizolowanych z owoców S. chinensis oraz kwasu kojowego na 

komórkach czerniaka B16, wykazały hamujący wpływ schizandryny B 

na aktywność tyrozynazy, zbliżony do kwasu kojowego. Pozostałe 

lignany nie wpływały w znaczący sposób na aktywność tyrozynazy