276
Pol J Cosmetol 2016, 19(4): 274-284
są: arabinoza, fruktoza, glukoza, ksyloza oraz kwas
galakturonowy [29]. Szczegółowy skład chemiczny
owoców przedstawiono w tabeli I [8, 21, 26-37].
Alzheimera lub Parkinsona. Innym cennym działa-
niem farmakologicznym ekstraktów z owoców jest ha-
mowanie namnażania wirusa HIV [46]. Szczegółowy
opis właściwości biologicznych ekstraktów z owoców
S. chinensis
cennych w lecznictwie, jak również wyizo-
lowanych lignanów przedstawiono w tabeli II.
Dla ekstraktów z owoców S. chinensis, oprócz wy-
mienionych powyżej cennych właściwości typowo lecz-
niczych, udowodniono profile aktywności szczególnie
istotne również z kosmetycznego punktu widzenia.
Są to: działanie antyoksydacyjne i detoksykacyjne,
immunostymulujące, przeciwzapalne, liposukcyjne
jak również przeciwbakteryjne. Opis mechanizmów
wymienionych aktywności przedstawiono w tabeli III.
Zastosowanie w kosmetologii
Działanie kosmetyczne potwierdzone badaniami
naukowymi
Cennymi właściwościami biologicznymi cytryńca
chińskiego zainteresowały się w ostatnich latach firmy
kosmetyczne wprowadzając ten gatunek do produk-
cji różnych preparatów. Już Tradycyjna Medycyna
Chińska (TCM) przypisywała ekstraktom z owoców
cytryńca właściwości przeciwstarzeniowe i regeneru-
jące. Współcześnie wiedza na temat działania kosme-
tycznego S. chinensis bardzo dynamicznie się rozrasta,
głównie dzięki intensywnie prowadzonym badaniom
w kierunku potencjalnego zastosowania ekstrak-
tów z owoców, wyizolowanych lignanów – głównie
schisandryny B, jak również innych związków, m.in.
1-O-metylofruktofuranozy, w kosmetologii [29].
Przeprowadzone badania potwierdziły działanie anty-
oksydacyjne, promieniochronne, przeciwstarzeniowe,
przeciwalergiczne, łagodzące, przeciwzapalne, jak
również działanie wybielające i rozjaśniające skórę.
W tabeli IV przedstawiono informacje dotyczące tych
badań naukowych.
Patent i CosIng
Ekstrakt z owoców S. chinensis został opatentowa-
ny w 2004 r. przez firmę BASF (Badische Anilin- und
Soda-Fabrik
). Patent dotyczy stosowania ekstraktu
w kosmetykach i środkach medycznych o działaniu
hamującym melanogenezę, ochronnym przed promie-
niowaniem UV-A oraz przeciwstarzeniowym [67].
Według CosIng (Cosmetic Ingredient Database),
dostępnej on line bazy danych dotyczycącej skład-
ników kosmetyków, wprowadzonej przez Komisję
Europejską, cytryniec może być wykorzystywany aż
w sześciu postaciach, jako owoc, ekstrakt z owoców,
ekstrakt z nasion, hydrolat z owoców, sproszkowany
owoc, oraz olejek eteryczny z owoców. Postaci oraz ich
potencjalne działanie przedstawione w bazie CosIng
zebrano w tabeli V [68].
Tabela I. Skład chemiczny owoców Schisandra chinensis
Lignany
dibenzocy-
klooktadie-
nowe
angeoylogomisyna (P, O, Q, H), benzylogomi-
syna O, benzyloizogomisyna (H, O, Q), deok-
syschisandryna, epigomisyna O, gomisyna (A,N,
K
1
, K
2
, J, L
1
, L
2
,S, D, E, O, F, G, M
1
, M
2
, H, R, T),
izoschizandryna, pregomisyna, schisanthenol,
schizandryna, γ-schizandryna, schizandryna B
i C, schizanteryna A i B, schizanteryna D, tigloy-
lgomisyna (H, P, Q)
Triterpenoidykwas wuweizilaktonowy, schintrilakton A i B,
schisanartaniny A i B, wuweizidilakton I, wuwe-
izidilaktony C–F
Antocyjany
cyjanidyno-3-O-ksylozylorutynozyd
Flawonoidy
aglikony: kwercetyna, glikozydy: hyperozyd,
izokwercytryna, kwercytryna, rutyna
Kwasy
fenolowe
kwas: chlorogenowy, gentyzynowy, p-hydrok-
sybenzoesowy, p-kumarowy, protokatechowy,
salicylowy, syryngowy
Olejek
eteryczny
monoterpeny: borneol, p-cymol, 1,8-cyneol,
cytral, α i β-pinen
seskwiterpeny: β-bisabolen, α i β-chamigren,
chamigrenal, seskwikaren,
Kwasy
organiczne
kwasy: cytrynowy, fumarowy, jabłkowy, malono-
wy, winowy
Sacharydy
polisacharydy złożone z: arabinozy, fruktozy,
galaktozy, glukozy, ksylozy, mannozy
1-O-metylofruktofuranoza
kwas galakturonowy, kwas glukuronowy
Fitosterole
β-sitosterol, stigmasterol
Witaminy
witamina C, witamina E
Biopierwiastkibor, chrom, cynk, kobalt, magnez, mangan,
miedź, nikiel, wapń, żelazo
Aktywność biologiczna
Aktywność biologiczna ekstraktów z Schisandrae
chinensis
fructus uwarunkowana jest głównie obec-
nością lignanów dibenzocyklooktadienowych. Dla
niektórych z tych związków udowodniono specyficzne
profile aktywności. Współcześnie prowadzonych jest
wiele badań dotyczących działania farmakologicznego
ekstraktów z owoców S. chinensis, a także wyizolo-
wanych z nich związków. Udowodniono ich silne
działanie hepatoprotekcyjne, a także antyoksydacyjne
[8, 38-42]. Najnowsze badania dowodzą działania
przeciwnowotworowego na raka jelita grubego oraz
pobudzania apoptozy komórek nowotworowych w te-
rapii raka wątroby i białaczki [42, 43]. Wykazano
również działanie immunomodulujące polisachary-
dów wyizolowanych z owoców S. chinensis [44, 45].
Jak dowodzą wyniki badań, ekstrakty z owoców
S. chinensis
, mają pozytywny wpływ na układ nerwowy;
chronią przed neuronalną śmiercią komórki, a także
podnoszą stężenie neuroprzekaźników, dlatego mogą
być stosowane, jako środek pomocniczy np. w chorobie