botanika farmaceutyczna
833
Tom 68 · nr 12 · 2012
Rycina 1.
Okaz żeński Schisandra chinensis w okresie owocowania
(fot. Agnieszka Szopa)
Rycina 2.
Owoce (A) i nasiona (B) Schisandra chinensis (fot. Agnieszka Szopa)
owoców tego gatunku zostały docenione poza ob-
szarem azjatyckim o wiele wcześniej w Ameryce
Północnej niż w Europie [9].
Jeden z pierwszych opisów w języku polskim,
upowszechniający terapeutyczne znaczenie cytryń-
ca chińskiego, przedstawił na łamach Leku w Polsce
mgr farm. Ekiert R. [10]. Dla większości farmaceu-
tów aktualnie pracujących w aptekach gatunek ten
jest mało lub bardzo mało znany.
Krótka charakterystyka botaniczna
gatunku
Cytryniec chiński jest jednym z dziewiętna-
stu gatunków rodzaju Schisandra, występujących
głównie na terenie Azji Południowo-Wschodniej.
Gatunek ten jest dwupiennym pnączem, osiągają-
cym nawet 8–15 metrów długości. Swoje naturalne
stanowiska posiada w północno-wschodnich Chi-
nach, Korei, w Japonii, we wschodniej części Rosji,
w Primorsku, na Wyspach Kurylskich oraz na Sa-
chalinie (w jego południowej części) [11]. Gatunek
ten wytwarza atrakcyjnie wyglądające, skupione
w gronach, niewielkie czerwone jagody o cytryno-
wym smaku [
ryciny 1
i
2
].
Ze względu na walory lecznicze, kulinarne, es-
tetyczne, a ostatnio także wzrastające zaintereso-
wanie kosmetyczne, gatunek ten uprawiany jest nie
tylko w Chinach, Korei, Rosji, ale również na ob-
szarze Ameryki Północnej i w krajach europejskich.
Skład chemiczny
Najważniejszą z leczniczego, kulinarnego i ko-
smetycznego punktu widzenia częścią cytryńca są
jego owoce. Najistotniejszymi składnikami owo-
ców są lignany, pochodne dibenzocyklooktadienu.
Ze względu na ograniczenie ich występowania do
opisywanego gatunku, związki te często określa-
ne są nawet w profesjonalnych opracowaniach jako
lignany cytryńca chińskiego [8, 11, 12]. Dokład-
ną charakterystykę tej grupy związków przedsta-
wiono poniżej.
W owocach wykazano ponadto obecność związ-
ków triterpenowych (schintrilakton A i B, wu-
weizidilaktony C–F), fitosteroli (stigmasterol
i β-sitosterol), witamin (wit. C i wit. E), kwasów
organicznych (kwas: cytrynowy, fumarowy, jabł-
kowy, malonowy i winowy), poli– i monosachary-
dów (glukoza, fruktoza, arabinoza i galaktoza) oraz
licznych biopierwiastków (wapń, magnez, żelazo,
mangan, bor, cynk, chrom, nikiel, miedź i kobalt).
W owocach występuje ponadto olejek eteryczny
w ilości około 3%. Składnikami olejku są: mono-
terpeny (borneol, 1,8-cyneol, cytral, p- cymol,
A
B